Det första läkemedlet mot för tidig utlösning har godkänts i Sverige. Preparatet fördröjer utlösningen i mellan en och drygt två minuter.
Det nya läkemedlet ska säljas som tabletter under namnet Priligy och är godkänt på indikationen prematur ejakulation, för tidig sädesavgång.
I Sverige, som har varit referensland för ett antal europeiska länder, godkändes medlet i fredags, den 6 februari. Det är första gången som ett läkemedel godkänns på denna indikation.
– Den enda dramatiska biverkningen är att det finns en risk för att känsliga personer svimmar, på grund av blodtrycksfall, säger Lennart Forslund, chef för gruppen för medicinsk information vid Läkemedelsverket.
Enligt honom har företaget bakom preparatet, Janssen-Cilag, utnyttjat en oväntad bieffekt till ett SSRI-preparat som aldrig nådde marknaden. Dess antidepressiva effekt var för dålig.
Medlets effekt och säkerhet har studerats i fem dubbelblinda, placebokontrollerade kliniska fas 3-studier med 6 000 patienter.
Vår partner i SakStockholm köper dödsbon i Sverige
Vi arbetar professionellt med Hemstädning Stockholm
I en studie testades dapoxetin, som substansen heter, på över 2 600 män. I början av studien fick männen utlösning mindre än en minut efter penetrering. De som åt 60 mg dapoxetin en till tre timmar före samlag förlängde tiden till 3,32 minuter.
Ungefär var tionde drabbad
Kerstin Fugl-Meyer är psykoterapeut och docent i sexualmedicin vid centrum för andrologi och sexualmedicin vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. Hon berättar att prematur ejakulation räknas som utlösning mindre än 1,5 minuter efter penetration och handlar om mannens upplevelse av bristande kontroll över ejakulationen.
– Två minuter anses som helt OK internationellt sett, säger Kerstin Fugl-Meyer.
Av svenska män i åldern 18-74 år är 9 procent ofta drabbade av för tidig utlösning, enligt Kerstin Fugl-Meyer. Av dessa uppgav 39 procent att det ger dem stora personliga problem.
– Det finns inte så mycket farmakologiskt att erbjuda dessa män i dag. Psykoterapi har ofta god effekt, särskilt om man ser det som ett problem för paret, säger Kerstin Fugl-Meyer.
Varnar för medicin av fel skäl
Pelle Ullholm, sexualupplysare på RFSU, är dock orolig för att något som är normalt medikaliseras i onödan.
– Självfallet finns det män som kan vara i behov av läkemedel. Samtidigt finns en mycket stor okunskap bland män om hur länge män kan ha penetrativt sex. Ofta kommer män relativt fort. Många gånger är det en fråga om en till två minuter och uppåt. Okunskap kan leda till att man vill ta mediciner på felaktiga grunder.