Kostnaderna för svensk sjukvård, liksom för sjukvård i andra länder, har ökat betydligt snabbare än vad BNP har vuxit.
För att bromsa kostnadsexplosionen har de ansvariga de senaste åren haft ensidigt fokus på kostnadskontroll i hälso- och sjukvården. Detta ensidiga fokus har bara marginellt begränsat kostnaderna, men det har lett till att innovationskraften och utvecklingen i sjukvården har hämmats och begränsats.
De här påståendena kommer i en rapport från Boston Consulting Group som har beställts av 13 erfarna ledare från landstingen, akademin och industrin. Bland undertecknarna finns bland andra tidigare universitetskanslern Sigbrit Franke, Getinges styrelseordförande Carl Bennet, regiondirektör Sören Olofsson och SBU:s styrelseordförande Nina Rehnqvist. Gruppen vill med rapporten påverka landets sjukvårdsbeslutsfattare att satsa 5 miljarder kronor under tio år på de nationella kvalitetsregistren.
Gruppen anser att det bästa sättet att förbättra produktiviteten inom hälso- och sjukvården i meningen bättre resultat i förhållande till kostnaderna är att systematiskt utvärdera resultaten utifrån patienternas perspektiv. Detta kallar man för värdebaserad hälso- och sjukvård. Gruppen hävdar att investeringen på 5 miljarder kronor skulle ge en avkastning på minst 50 miljarder kronor i minskade hälso- och sjukvårdskostnader.
Det är dock inte bara en högre kvalitet på vården som gruppen hoppas uppnå med hjälp av en massiv satsning på kvalitetsregister. Sverige har redan i dag de mest omfattande och bästa kvalitetsregistren i världen. Tillsammans med vårt unika system med personnummer och olika andra register och databaser som är knutna till dem så borde en ytterligare satsning på kvalitetsregistren leda till mer och bättre inhemsk klinisk forskning. Det kan också locka forskargrupper från andra länder att genomföra sina studier hos oss.
Vi arbetar professionellt med Hemstädning Stockholm
Min syn på svensk sjukvård överensstämmer helt med rapportförfattarnas. Huvudfokus måste flyttas från att spara till varje pris till att stimulera hur man tar reda på vilken vård som fungerar bäst för patienterna, och när man vet det, se till att införa rätt behandling snabbt i hela landet. Satsningen på kvalitetsregister är avgörande för att detta ska bli verklighet. Jag hoppas också att man snart i alla ekonomiska ersättningssystem i vården ser till att ersätta kvalitet, inte bara kvantitet.