Ett nyligen godkänt läkemedel mot diabetes fick personer utan diabetes att tappa vikt.
I dag finns endast två sorters läkemedel mot övervikt och flera läkemedel under utveckling har fallit på målsnöret. Nu visar en ny studie tecken på att liraglutid, som i somras godkändes inom EU för behandling av patienter med typ 2-diabetes , också kan fungera som fetmaläkemedel.
I studien som publiceras online i dag, fredag, i Lancet har drygt 560 överviktiga personer vid 19 centra i Europa lottats till att antingen behandlas med liraglutid i olika doser, placebo eller till att få det i dag godkända fetmamedlet Xenical (orlistat). Patienterna fick även gå på en särskild diet och öka sin fysiska aktivitet under de 20 veckor som undersökningen pågick.
Resultaten visar att patienterna som hade fått liraglutid minskade i vikt signifikant mer än dem som behandlades med placebo eller orlistat. De patienter som fått den högsta dosen av diabetesmedlet hade tappat 7,2 kg och de som fått den lägsta dosen hade tappat 4,8 kg. Det ska jämföras med att patienterna som fått orlistat tappade 4,1 kg och de som fått placebo tappade 2,8 kg.
Vid studiens början hade en tredjedel av patienterna prediabetes, det vill säga ett förstadium till typ 2-diabetes. När liraglutid togs i de högre doserna minskade förekomsten av prediabetes kraftigt.
Biverkningar i form av illamående förekom oftare hos patienter som fått liraglutid, men de negativa sidoeffekterna var övergående och ledde sällan till studieavbrott.
Bakom undersökningen står forskare från flera länder. En av studiens huvudförfattare är Stephan Rössner, professor och överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.