Transsexuella får inte fullvärdig vård i Sverige. Dessutom är lagen som reglerar villkoren för vem som får byta kön förlegad, enligt Socialstyrelsens utredare.
Det är den före detta riksrevisorn Karin Lindell som på uppdrag av Socialstyrelsen har kartlagt vården för transsexuella och andra patienter med könsidentitetsrelaterade problem. Slutsatsen är att det finns stora brister. Patienterna känner sig ofta kränkta i kontakterna med vårdpersonalen och möts av olika villkor beroende på var i landet de söker vård.
Varje år görs omkring 50 könskorrigerande operationer i Sverige. Processen inför ett sådant ingrepp tar ofta flera år och upplevs som psykiskt påfrestande av patienterna.
Dessutom är operationen inte tillgänglig för alla. För att få byta kön juridiskt krävs att patienten är ogift, steril, svensk medborgare och minst 18 år.
– Kraven på att vara ogift och steriliserad är förlegade och bör tas bort. De transsexuellas situation kan också förbättras genom att vårdgivarna tar sitt ansvar för att minska väntetiderna, säger Karin Lindell i ett pressmeddelande.
För att åtgärda problemen föreslår hon att landstingen samverkar och startar regionala specialistteam för utredning och vård av transsexuella. Hon efterlyser också nationella vårdprogram, kunskapsöversikter och bättre informationsmaterial till patienterna.