Läkemedlet Edronax är inte effektivt mot depression och kan möjligen vara skadligt, enligt en ny metaanalys. Men svenska experter är tveksamma till att döma ut läkemedlet. (Ny version 15 oktober kl 15.40.)
Tidigare forskning har visat att effekten av antidepressiva läkemedel överdrivs om man bara ser till studier som publiceras i vetenskapliga tidskrifter, så kallad publikationsbias.
Problemet aktualiseras igen i en genomgång som tyska forskare gjort av data för det antidepressiva läkemedlet Edronax (reboxetin), som tillhör klassen selektiva noradrenalinåterupptagshämmare.
I analysen ingick totalt 13 dubbelblinda och randomiserade studier där Edronax jämförts mot placebo eller andra läkemedel för behandling av akut depression. Studierna hade alla en uppföljningstid på minst sex veckor.
Mätt i andel patienter som blev friska av behandlingen var Edronax inte mer effektivt än placebo och sämre än antidepressiva läkemedel av typen SSRI.
Forskarna konstaterar också att fler patienter som behandlades med Edronax drabbades av någon biverkningsrelaterad händelse eller fick avsluta behandlingen på grund av biverkningar, jämfört med patienter som fick placebo.
Det senare gällde även jämfört med SSRI-läkemedlet fluoxetin.
Totalt ingick 4 098 patienter i de aktuella studierna, varav 74 procent ingick i studier som aldrig har publicerats i vetenskapliga tidskrifter.
Sett till det totala materialet visade sig den antidepressiva effekten av Edronax mindre än hälften så god som i de publicerade studierna, enligt forskarna. Dessutom undervärderade de publicerade studierna biverkningarna.
Forskarnas slutsats är att Edronax på hela taget är ett ineffektivt och potentiellt skadligt läkemedel. De anser att resultaten är ett slående exempel på publikationsbias, där en annars negativ risk-nytta profil för Edronax blir positiv om man tar hänsyn enbart till publicerade data.
Men experter på Läkemedelsverket är tveksamma till att döma ut Edronax baserat på de aktuella resultaten.
– Det är att gå för långt att säga att Edronax saknar effekt, bara baserat på att det inte finns några signifikanta skillnader i remissions- och responsfrekvens jämfört med placebo. Det kan finnas effekter enligt andra effektmått som är viktiga, säger Hans Melander som är statistiker på myndigheten och som tidigare gjort liknande metaanalyser av SSRI.
Oavsett om resultaten stämmer kan Edronax ha en plats i behandlingen av depression, anser Bo Bergman, som är psykiater och utredare på Läkemedelsverket.
– Läkemedlet har en unik verkningsmekanism, vilket gör att det kan vara ett alternativ för vissa patienter, säger han.
I Sverige behandlades totalt 3 841 patienter med Edronax under 2009, enligt Socialstyrelsens läkemedelsregister. Det är en liten andel av antalet patienter som fick behandling med antidepressiva läkemedel.
I USA har Edronax aldrig godkänts på grund av att kontrollmyndigheten där bedömde att läkemedlet hade bristande effekt.
Den nya studien är publicerad i tiskriften British Medical Journal.