Personer som lider av restless legs får lindring och högre livskvalitet när de behandlas med läkemedel som påverkar dopaminsystemet. Åtminstone på kort sikt.
Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU, har granskat studier av dopaminerga läkemedel mot restless legs, RLS, och publicerar i dag, onsdagen den 18 november, en rapport med sin bedömning.
Behandling med dopaminagonister och levodopa har varit något kontroversiellt och effekten har varit ifrågasatt. Men nu visar SBU:s genomgång att de så kallade dopaminagonisterna har effekt.
– Faktaunderlaget har ökat på senare år och i dag finns god dokumentation för att dessa läkemedel på kort sikt lindrar symtom och förbättrar livskvalitet för patienter med måttliga eller svåra besvär. Hur effektiva de är på längre sikt är det för tidigt att uttala sig om, säger Björn Holmberg, överläkare vid neurologkliniken på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg och sakkunnig hos SBU.
Genomgången har däremot inte funnit lika god dokumentation för levodopa. Den har visat ett visst stöd för att levodopa minskar så kallade periodiska ben- och armrörelser men exakt hur biverkningsprofilen ser ut är fortfarande osäkert.
– Levodopa är ett välkänt preparat i kliniskt bruk, men det saknas stora och bra studier, säger Björn Holmberg.
Rastlösa ben är en neurologisk sjukdom. Patienterna upplever myrkrypningar och obehag i benen när de sitter stilla.
Mellan 5 och 10 procent av den vuxna befolkningen i Sverige uppskattas vara drabbad i varierande grad.
Rastlösa ben kan delas in i primär eller sekundär sjukdom där den sekundära varianten orsakas av annan bakomliggande sjukdom. Stödet för behandling med dopaminagonister gäller primär RLS.
Det finns i dag några olika dopaminerga läkemedel mot RLS. Har ni funnit att något är bättre än de andra?
– Vi kan konstatera att ropinirol och pramipexol har den bästa dokumentationen. De tillhör båda den läkemedelsgrupp som benämns icke-ergotaminbaserade. De läkemedel som kallas ergotaminbaserade dopaminagonister bör endast ges undantagsvis eftersom de har mer biverkningar, säger Björn Holmberg.
Någon bedömning av kostnadseffektivitet för preparaten har SBU inte kunnat göra eftersom det ännu saknas vetenskapligt underlag för det.
Utvärderingen är gjord inom ramen för SBU Alert, SBU:s modell för snabba bedömningar av nya metoder.