Nytt läkemedel mot leukemi får hederspriset

Efter 23 års arbete kan Göteborgsforskare ge hopp till leukemipatienter. Ett nytt läkemedel förebygger återfall i den svåra sjukdomen.
Extremt tålamod. I forskningsvärlden är det en egenskap väl värd att belöna, anser Athenajuryn. Det är ett skäl till att juryns hedersomnämnande går till forskarna i Göteborg.

Professorn och överläkaren Kristoffer Hellstrand började redan i sin doktorsavhandling 1987 titta på hur inaktiveringen av immunsystemets tumör­dödande lymfocyter kunde förebyggas.

Flera studier senare har han tillsammans med hematologen Mats Brune kunnat visa att behandling med histamindihydroklorid, HDC, och interleukin-2, IL-2, tillsammans är ett effektivt vapen mot cancerceller. Kombinationen HDC/IL-2 används nu för att förebygga återfall hos patienter med akut myeloisk leukemi, AML.

– Det här är verkligen glädjande och hedrande, säger Elisabeth Wallhult, studiesjuksköterska i projektet vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, om hedersomnämnandet.

Hon har varit med sedan den första patienten behandlades med HDC/IL-2 i början av 1990-talet och sett hur många har blivit hjälpta.

AML är en av de allvarligaste och vanligaste formerna av akut leukemi. Den normala behandlingen med cellgifter har under de senaste åren tydligt förbättrat prognosen för patienterna. Fler kan i dag uppnå komplett remission vilket innebär att det inte går att påvisa leukemi i benmärgen och att blod bildas normalt. Problemet är att återfallen fortfarande är många och hittills har ingen behandling kunnat förebygga recidiv.

Behandlingen med HDC/IL-2 ökar möjlig­heten att undvika återfall med mer än 50 procent. Biverkningarna är dessutom måttliga.

Projektet har drivits av Kris­toffer Hellstrand och Mats Brune vid Göteborgs universitet i samarbete med Sahlgrenska universitetssjukhuset, forskare och läkare vid Sahlgrenska akademin, samt 100 hematologkliniker i tio länder.

Källa